Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Moj pas koji ima 16 godina je nedavno dobio upalu zuba. Odveli smo ga veterinaru koji nam je rekao da pas ima karijes zubi i da bi trebao na operaciju da izvadi zadnja dva zuba sa obje strane čeljusti. Zanima me je li ta operacija potrebna, s obzirom na to da nam je također rekao da se pas vjerojatno neće probuditi iz anestezije pošto je star ili možemo nekakvim vašim proizvodima smanjiti taj karijes? Kristina

O: Ljubimac koji je uz Vas 16 godina ima problema s karijesom. Sedacija i totalna anestezija su u Vašem slučaju kontraindicirani jer bi pas mogao imati problema s buđenjem i svi kolege bi bili nevoljki u sedaciji i anesteziji takvog psa. Ako pas trpi jaku bol radi bolesnih zuba, bilo bi dobro bar uz parcijalnu anesteziju izvaditi zube. Ako se odlučite na anesteziju  to bi trebala biti inhalaciona anestezija koja se u svakom momentu može prekinuti, iako – s obzirom na visoku dob ljubimca – i ona je kontraindicirana.

U trgovinama Pet centra postoje hrane i dodatci za održavanje čistoće zubi, ali takvi dodatci nažalost neće riješiti ni ublažiti stanje Vašeg ljubimca u ovakvoj situaciji.  

Potražite savjet veterinara specijaliste za stomatologiju, koji će možda imati rješenje da životinji ukloni bolesne zube.

 

OZNAKE: